Siirry pääsisältöön

Poikien viini-ilta: samppanjat, mm. Henriot 1976 ja Dom Ruinart Rosé 1988


de Venoge Millésimé 1988 magnum

Myöhään uudelleenkorkitettu versio de Venogen hienon vuoden vuosikertasamppanjasta: korkinvaihdon ajankohtaa ei ole etiketteihin merkitty, mutta korkin tuoreudesta päätellen siitä ei ole kovin monta vuotta kulunut. Väri on tummahkon keltainen, mutta kuplia on kuitenkin mukavasti. Tämä viini on hieman oksidatiivinen tyyliltään, ja runsas hedelmäisyys on pinot-painotteista sävyiltään. Maukas, täysin kypsä samppanja, joka ei konsentraatioltaan tai detaljeiltaan kuitenkaan ole ihan prestige-tasoa. Sokkona veikkasin Pol Rogeria ja ikää runsasta puolta vuosikymmentä vanhemmaksi - kasikasiksi tämän viinin hapokkuus oli minusta yllättävän maltillista. 92

---

Piper-Heidsieck Brut Extra 1964

Tämän viinin tuoksu on voimakkaan kermainen: sen rinnalla on voita, kypsyydestä kielivää toffeeta, maitokahvia sekä raikastavana elementtinä ripaus lempeää ananasta. Maku on miellyttävän hedelmäinen ananaksen ja mangon sävyissä, mutta kermaisuus leimaa vahvasti myös suutuntumaa. Selvästi täysin kypsässä viinissä on edelleen raikas, napakka hapokkuus ja pehmeän sitruunainen jälkimaku. Veikkasin vuosikerraksi -61:stä, mutta oikea olikin itselleni tutumpi -64, ja viinikin oli vajaa vuosi sitten maistettuna ennalta tuttu. Tämä pullollinen oli minusta hieman parempi kuin edellinen, mutta hyvästä tasapainosta huolimatta näinki silti "vain" yhden tarinan viini. 93

Henriot Brut Millésimé 1976

Väri on tässä edellistä selvästi vaaleampi, mutta yhtäläisyytenä viinissä on samoin hyvät kuplat. Tyylikkäässä ja tasapainoisessa tuoksussa on voimakkaasti kahvia, ja sen rinnalla myös erottuvaa mineraalisuutta sekä ripaus tryffeliä. Maku on täynnä hunajaista hedelmää omenan ja ananaksen sävyissä, mutta kokonaisuus tuntuu siitä huolimatta kaikin puolin raikkaalta.

Nuorekkaan olemuksen viimeistelee tämän lämpimän vuosikerran viiniksi yllättävän napakka hapokkuus: sokkona veikkasinkin kirkkain silmin identiteetiksi 80-luvun (1985) Oenotheque-Domppaa. Kerrassaan hieno vuosikertaviini, ja jälleen kerran osoitus Henriotin samppanjatalon tasaisen korkeasta laadusta ja ensiluokkaisesta nautittavuudesta. Sopivasti vanhalta näyttävän korkin perusteella kyseessä oli ilmeisesti alkuperäisessä aikataulussaan korkitettu pullo. 95

---


Veuve Clicquot Cave Privée Rosé 1978

Myöhään uudelleenkorkitetun Clicquot'n vuosikertarosén korkki on vaihdettu 10/2008 ja dosage on 4 g/l. Viinissä on hyvät kuplat, ja tuoksusta erottuu kiehtova yhdistelmä sitruunaruohoa, persikkaa ja vihreää omenaa. Maussa on makeaa hunajamelonin ja persikoiden sävyä, tasapaino on moitteeton ja hapokkuus juuri riittävää.

Ehdin hetken arvailla alkuperää ennen identiteetin paljastumista, ja jostain ihmeen syystä (savuisten pinot-sävyjen puute?) en viereisistä vahvoista väitteistä huolimatta Clicquot'hon uskonut, vaikka talon tyylin pitäisi olla melko tuttu ja näissä vanhemmissa roséissa ennenkin hyväksi havaittu. Oikein miellyttävä ja maukas, hienoksi kypsynyt viini, joka lähinnä vain tietynlaisen yksinkertaisuuden ja detaljien vähäisyyden vuoksi välttyi vieläkin korkeammilta pisteiltä. Itselleni muistaakseni ensimmäinen tämän hiukan unohduksiin painuneen samppanjavuoden viini koskaan. 94

Dom Ruinart Rosé 1988

Tämän samoin mukavasti kuplivan viinin väri on sävyltään vahvasti kuparinpunertava. Mahtavan tyylikkäästä tuoksusta erottuu ainakin kermaa, cantaloupemelonia ja voita. Maku on sileän tasapainoinen ja kerrassaan mehukas: vahvaa nektariinien ja persikoiden sävyä sekä lisäksi raikasta ananasta. Kokonaisuuden viimeistelee miellyttävä hapokkuus ja tässä hetkessä erittäin sopivan tuntuinen kypsyys. Tämä on erottuvan hieno tapaus erityisesti rosé-genressä, mutta myös verrattuna melkein mihin tahansa muuhunkin samppanjaan - vieläpä hivenen epäkiitollisella paikallaan pitkän tasting-illan viimeisenä varsinaisena viininä. Vielä kertaluokkaa sädehtivämpi tapaus kuin myöskin mainio vuoden -90 versio samasta viinistä viime keväänä. 96

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Aalto 2009

Vaihtelun ja pihvin vuoksi teki mieli huuhtoa suuta punaviinillä: käsi osui taannoisesta blogimerkinnästä tuttuun otsikon mukaiseen kaunisetikettiseen espanjalaiseen. Dekantoin viiniä puolisentoista tuntia ennen ensimmäistä maistamista. Viinin tuoksussa on mustapippuria, keltaista luumua, hiukan punaista lihaa sekä ennen kaikkea tammikypsytyksen mukanaan tuomaa miellyttävää vaniljaisuutta. Maussa erottuu tuoksun sävyjen ohella kirsikkaa, punaherukkaa,kypsän veriappelsiinin tyypistä pyöreämpää hedelmäisyyttä ja hennosti savuisuutta. Jälkimaussa on jonkin verran hapokkuutta sekä annos tiukahkoja tanniineja, jotka lämmittävät suussa mukavasti. Suutuntuma on pehmeän samettinen, ja viini on jo tässä iässä oikein mukavaa lipiteltävää ilman ruokaakin. Onnistunut kokonaisuus, sillä lämpimistä sävyistä ja pyöreydestä huolimatta viini ei ole veltto. Samoin tammi ja vaniljaisuus antavat tälle miellyttävän päättäväisen silauksen, joka ei silti mitenkään jyrää muita aromeita alleen. Kypsytyspoten

Uutta ja vanhaa

Perjantaina maistoin lasikaupalla kahta minulle uutta viljelijäsamppanjaa. Tuottajat olivat toki sinänsä tuttuja, mutta omaan suuhun asti kulautettuja kokemuksia ei kummankaan mistään viineistä ennakolta ollut. Kummankin viinin sokerilisäys on extra brut -luokassa (2 g/l Janisson ja 3 g/l Larmandier), ja Larmandier-Bernierin kaikki viinit ovat lisäksi biodynaamisesti tuotettuja. Janisson-Baradon Extra Brut Viinin tuoksussa on ihan mukavasti sävyjä: hasselpähkinää, ruohoa, vihreää omenaa ja vaaleita jauhoja. Maku sen sijaan on pettymys: hedelmäisyys on vähäistä, omenasiiderimäistä, kun taas viinin hapokkuus on voimakasta ja viiltävän hapanta, ja jälkimakukin on harmittavan lyhyt. Tilanne hiukan paranee viini lämmetessä ja mukaan tulee myös vähän pyöristävää paahteisuutta. Pääosan vie silti kipakka hapokkuus, joka tarvitsisi runsaampaa hedelmäisyyttä vastapainokseen. Nyt viini ei ole kunnon tasapainossa, vaan on aivan liian kirpeä ollakseen mitenkään nautittava. 82 Larmandier-Be