Kesäinen viini-istunto: mm. Dom Perignon 1988, Michel Gaunoux Grands Epenots 1988 ja Cheval Blanc 1971
Taittinger Comtes de Champagne 1998
Raikkaan hedelmäisestä tuoksusta erottuu lempeää sitruunaa, keltaposkista omenaa, kypsää vihreää karviaista, briossia ja miellyttävää voin aromia, terästettynä ripauksella mineraalia. Makukin tuntuu näin parikymmenvuotiaana varsin miellyttäväksi kypsyneeltä: sitruuna ja lime ryydittävät maukkaita omenan ja ananaksen sekä myöhemmin hunajameloninkin sävyjä. Jälkimaun hapokkuus tuntuu sopivan vahvalta, lime sävyttää sitä mukavasti. Maukas, kypsähkön tuntuinen viini, joka toki kestää kellarointia varmasti vielä pitkään ja saattaa sen myötä parhaimmillaan pyöristyä ripauksen lisää. 94Moët & Chandon Cuvée Dom Perignon 1988
Viinissä on edelleen asialliset kuplat ja sen värisävy on selvästi kullankeltaisempi kuin Comtesissa. Tuoksussa on kermatoffeeta, tilkka kahvia, kypsää punaista omenaa ja sitruunaa, crème brûléeta ja hienovireistä paahteisuutta. Maku on muhkean hedelmäinen: omenaa, kypsää sitruunaa, vaaleaa persikkaa ja cantaloupemelonia, sekä tässäkin ripaus paahdetun ruskean sokerin sävyä. Jäntevä hapokkuus on sitruunan vahvasti sävyttämää ihan klassisen vuosikerran mukaisesti. Mainio kypsä samppanja juuri nyt, jota en tämän pullollisen perusteella sittenkään kellaroisi enää mahdottoman pitkään: viimeisen lasillisen perusteella vielä mukana oleva tietynlainen raikkaus alkaa ehkä olla jo vähitellen häviämässä ja taittumassa selvästi raskaampiin sävyihin. 95
Domaine Bouchard Père & Fils Corton-Charlemagne Grand Cru 2002
Dekantterissa 45 min ennen maistamista. Tuoksu on voimakas: vihreää omenaa, piparminttua, ripaus tuoretta hunajamelonia, voita, voimakkaasti mineraalia ja vähän piikiven sävyttämää savuisuutta. Tiiviissä ja runsaassa maussa on omenaa ja tuoretta vaaleaa persikkaa, tiukkaa mineraalia ja tuoksun mukaista piparmintun sävyä, sekä varsinkin aluksi jopa hieman aggressiivisen tuntuista hapokkuutta. Runsasraaminen, alkuperälle tyypillinen CC, joka on ainakin tämän pullollisen perusteella hyvin tuoreen ja raikkaan oloinen edelleen. Tämä viini hyötyisi epäilemättä vielä muutaman vuoden lisäkypsytyksestä. 93
Domaine Michel Gaunoux Pommard Premier Cru Grands Épenots 1988
Dekantterissa 20 minuuttia ennen maistamista. Viinin väri on reunalta jo kevyesti ruskehtava. Selväpiirteisessä tuoksussa on kypsiä punaisia herukoita ja granaattiomenaa, ripaus maanläheistä sävyä ja kunnon annos lakritsia. Maku on sopivan keveästi kypsän punaisen marjan ja hedelmän täyttämä: herukoita, kirsikkaa ja maatiasluumuja. Jälkimausta erottuu ripaus salmiakkia ja viinin hienon tasapainoinen hapokkuus. Viinissä on erittäin herkullinen tuoksu ja lempeä, mutta ehkä kuitenkin tuoksua asteen verran keveämpi ja yksinkertaisempi maku. Kokonaisuus on joka tapauksessa hieno ja tuntuu oikein sopivan kypsältä nyt. 94
Chateau Cheval Blanc 1971
Dekantterissa puolisen tuntia ennen ensimmäistä maistamista, viinin värisävy on ruskehtavan punainen. Tuoksu on voimakas, siinä on mentolia, tupakkaa, seetripuuta, yrttejä rosmariinin ja salvian sävyissä sekä viikunaa. Maku on sopivan konsentroitunut mutta kuitenkin varsin burgundimainen, yrttinen ja sikarilaatikon sävyinen rinnallaan keveähkösti sopivan kypsää hapokasta luumua ja ripaus mustaherukan lehtiä. Tanniinit ovat kypsiä ja hapokkuus kauniiksi tasaantunutta. Tasapainoinen, hieno viini, vaikkakin ehkä hieman vähemmän ilmaisuvoimainen ja niukemman hedelmäinen kuin edellisen kerran upeasta pullollisesta. 95
Chateau Lafaurie-Peyraguey 2009 (0,375)
Kaadettu suoraan lasiin ilman dekantointia. Tuoksussa on melko suoraviivaisesti aprikoosia ja persikkaa pienen botrytiksen vivahduksen säestämänä. Mausta erottuu samoja hedelmiä ja hunajaa, jälkimaun kevyt sitruunaisuus raikastaa muuten aika runsasta ja hiukan ylitsevuotavasti kypsän tuntuista kokonaisuutta. Asiallinen viini joka tapauksessa: näin viiden kellarivuoden jälkeen toisen kerran puolikkaasta formaatista maistettuna veikkaisin, ettei tämä jatkokypsytykselläkään tule enää oleellisesti paranemaan. 91
Kommentit
Lähetä kommentti