Siirry pääsisältöön

Syysloman viinit: Denis Mortet En Champs 1996 ym.

Domaine Zind Humbrecht Alsace Grand Cru Brand Turckheim Riesling 2014

Lempeän hedelmäisessä tuoksussa on kypsää sitruunaa, nokkosta, salmiakkia, ripaus hunajaa ja häivähdys petroliin vivahtavaa aromia. Voimakkuudeltaan ja intensiteetiltään keskivahvassa maussa on melko paljon mineraalia, ja sen rinnalla sävyinä sitruunaa, appelsiininkuorta ja fenkolia. Mehukkaasta jälkimausta erottuu terhakan hapokkuuden rinnalla ripaus makean persikan tuntua ja hunajaa muuten kuivan tuntuisessa viinissä. Varsin kiva ja ikäisekseen jo suhteellisen kypsäpiirteinen viini. 91


Tarlant Rosé Zero Brut Nature

Takaetiketin mukaan tämän sokerilisäyksettömän 44 % PN / 50 % CH / 6 % PM viinin pohjavuosikerta on 2011, johon lisätty tammitynnyrissä pidettyjä réserve-viinejä. Väri on kauniin keskipunainen, ja puhdaspiirteisestä tuoksusta erottuu vadelmaa, karpaloa, sitruunaa, tuoretta omenaa ja ripaus hasselpähkinänugaan aromia. Maun vahvasta hedelmäisyydestä erottuu tuoksun mukaisia tuoreehkoja marjasävyjä sitruunankuorella terästettynä. Mehukasta jälkimakua tukevoittaa vahva, greipin ja limen sävyttämä hapokkuus. 89


Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996

Tyhjennetty ilman dekantointia muutaman tunnin aikana. Kylätason viiniksi varsin detaljikkaasta tuoksusta erottuu salmiakkia, lakritsijuurta, ruutia, rautaa ja aavistus tervaa. Hedelmä on varsinkin aluksi tiiviisti kypsän boysenmarjan sävyistä, mutta hiljalleen sen rinnalle ilmestyy myös hieman vadelmaan taittuvaa aromia.

Maussa on sopivasti painoa ja tyyliä: boysenmarjaa täydennettynä ripauksella mustikan sävyä, hieman mineraalia ja humuksisen maaperän tuntua. Jälkimausta erottuu häivähdys anista viinin vuosikerran mukaisen vahvan ja yhä hieman terävähkön hapokkuuden rinnalla. Kokonaisuus on maukas, ja hapokkuuden särmikkyys pois lukien täyttä kypsyyttä lähestyvä: tämä viini voi varmasti edelleen hieman parantua ja kehittyä muutaman vuoden lisäkellaroinnilla. 92


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Kesäisen sadepäivän tasting, mm. Jean-Marc Pillot Chevalier-Montrachet 2007 ja Chateau Rayas 1988

Sugot-Feneuil Blanc de Blancs Grand Cru 1982 magnum Tämän 100 %:sesti Cramant'n chardonnayta olevan viinin väri on ikäisekseen vaalea, ja avatessa kuuluu voimakas pihaus: kuplia kyllä löytyy. Tuoksussa tuntuu heti avattuna melko voimakkaasti reduktiivista savua ja paahteisen asfalttipien sävyä. Ne tasaantuvat nopeasti enemmän paahteisiksi leivän kuoren aromeiksi, ja edelleen tasapainoisten ja yhä huomiota herättävän nuorekkaiden ja selväpiirteisten hedelmäsävyjen sekaan: vihreää omenaa, persikkaa, ananasta ja hentoista banaanin sävyä. Myös maussa on kunnolla hedelmää: omenaa, mangoa ja persikkaa, sekä niiden rinnalla helmeilevää savuista reduktiivisuutta, joka ei kuitenkaan tunnu päällekäyvältä. Lempeän sitruunainen jälkimaku maistuu suussa pitkään ja siinä rinnalla tuntuu hieno tyylikäs hapokkuus, joka ei tämän satoisan, lämpimän vuoden viineissä ole aina itsestäänselvyys. Tämä viini ja pullollinen olisi kestänyt kellarointia vielä pitkään, mutta on vaikea keksiä, mitä aika

Suuri 2002-tasting, toinen näytös

Vuosikerran 2002 samppanjoiden testaaminen jatkui toukokuussa 2016 toisella täyslaidallisella vain runsas viikko ensimmäisen istunnon jälkeen. flight 1 G.H. Martel & Co. Millésime Blanc de Blancs 2002 Tuoksussa on toffeeta, voita ja lämmintä paahdetta sekä ripaus vaniljaa - sävyt tuntuvat turhan kosiskelevilta ja ehkä jotenkin ylikypsiltä. Maku on suhteellisen yksinkertainen, sitruunasoodamainen: hapokkuus on sinänsä tasapainoista, mutta jälkimaku on hiukan kirpeä. Melko mitäänsanomaton kokonaisuus. 85 Champagne de Castelnau Millésime Blanc de Blancs 2002 Suhteellisen raikkaassa tuoksussa on sitruunaa ja sitruunan kuorta, hieman hasselpähkinää ja aavistus kermaa. Maussa on kypsähköä sitruunaa ja lempeää kukkaisuutta. Jälkimaussa tuntuu sitruunan kuoren sävy ja viinin hyvä hapokkuus. Melko yksinkertainen, mutta muuten kaikin puolin siisti ja miellyttävä kokonaisuus. 88 Paul Goerg Brut Millésime 2002 Tämä on tuoksultaan kahta edellistä viiniä varautuneempi ja