Siirry pääsisältöön

Rousseau-Romanée-Conti-tasting: Rousseau Lavaux-St-Jacques -vertikaali 2009–2015


aperitiivi

Jérôme Prevost La Closerie fac-simile Extra Brut Rosé 2015

Tässä aperitiivina tarjotussa rosésamppanjassa on kauniin punainen, kevyesti kupariin vivahtava väri. Tuoksu on miellyttävä ja sopivan voimakaspiirteinen, aromeina erottuu kirsikkaa ja vadelmaa, mutta myös raikasta omenaa, sitruunaa ja mineraalia, sekä viinin lasissa viivähtäessä myös ripaus toffeeta.

Maussa on vahvasti tuoretta vihreää omenaa, sekä limeä ja sitruunankuorta siinä rinnalla. Jälkimaun viimeistelee pirteä, tyylikäs hapokkuus ilman minkäänlaista ylimääräistä kirpeyttä. Hieno, lähes hämmästyttävän tyylikäs 100 % pinot meunier -viini, ja rypälekin huomioiden sävyiltään upean kypsä viini jo näin muutaman vuoden iässä. 93

---

1. flight

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaux-St-Jacques 2009



Tässä viinissä on lempeän hedelmäinen ja hyvin avoimen tuntuinen, kypsällä kirsikkaisuudella ja punaisilla herukoilla sävytetty tuoksu. Niiden rinnalta erottuu hiukan tupakkaa, toffeeta ja myöhemmin myös tuoreen viikunan aromia.

Maku on selvästi 2010:ä lämpimämmän sävyinen ja paahteisempi: ruskistettua voita, makeaa vadelmaa ja kevyttä raudan sävyä. Hapokkuus tuntuu juuri riittävältä, ja sen ohesta erottuu hieman terävähköjä tanniineja – muuten tämä viini tuntuu nyt aika lailla valmiilta juotavaksi. 91

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaux-St-Jacques 2010

2010 on väriltään havaittavasti tummempi kuin 2009, ja niin on tuoksukin piirteiltään tummasävyisempi, viileämpi ja myös jonkin verran varautuneempi: tiivistä tuoreen mustikan ja hapankirsikoiden aromia, hieman nahan sävyä ja melko vahvaa mineraalisuutta. Viinin lasissa viipyessä mukaan tulee vielä kokonaisuutta monipuolistavaa kevyttä parafiinin sävyä.

Maku on oikein mehukas, mutta myös edelleen aika tuoreen oloinen: mustikkaa, mineraalia, hieman rahkasammalen sävyä ja lopussa vahvasti hapokkuutta sekä jonkin verran tanniinia. Kuten odotus oli, tämä viini on hienostuneempi kuin 2009, mutta samalla myös enemmän kellarointia kaipaavan oloinen – 3–5 vuotta lisää kypsyyttä voisi hyvin tuoda tähän vielä yhden kerroksen detaljeja lisää. 2012 on tässä hetkessä kenties hieman nautittavampi viini, mutta tämä 2010 on kuitenkin selvästi askeleen intensiivisempi, klassisempi ja potentiaalinsa suhteen suurempi, sekä siten minusta hiuksen hienosti tämän LSJ-vertikaalin paras viini. 92

---

2. flight

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaux-St-Jacques 2011



Tämä 2011 on LSJ-seitsikon selvästi tupakansävyisin viini; lisäksi tuoksussa on ruskeiden lehtien, lehtikarikkeen ja lakritsin kaltaisia, jo pitkälle kypsyneen punaisen burgundin aromeja. Tässä ei kuitenkaan ole parhaiden vuosikertojen intensiteettiä tai kovin runsasta hedelmää: seasta erottuu kalpeahkosti lähinnä jonkin verran boysenmarjaa. 

Maku on odotuksiin nähden melko harmoninen, siinäkin on tupakkaa sekä hivenen raa’an sävyistä vadelmaa. Jälkimausta erottuu aavistus vihreän paprikan sävyä, sekä melko terävää, hieman multaisen tuntuista hapokkuutta. 90

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaux-St-Jacques 2012



Miellyttävän pehmeäpiirteisessä tuoksussa on toffeeta, varsin vahvasti mansikkaa, ripaus vaniljaa sekä keväisen siitepölyisen metsän aromia, joka hiljalleen taittuu lasissa salmiakkijauheen sävyyn.

Maussakin tuntuu vuosikerran mukainen hedelmän miellyttävä pyöreys ja tasapainoiset mittasuhteet: maukasta mansikkaa ja vadelmaa, sekä hyvä tasapainoinen hapokkuus ilman havaittavaa tanniinisuutta niiden rinnalla. 2010 on tosiaan suurempi ja intensiivisempi viini, mutta 2012 on ehkä pienen pykälän nautittavampi juuri nyt. 92

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaux-St-Jacques 2013



Tuoksu on terävän marjainen ja selvästi joukosta erottuva: siinä olevat punaherukat eivät ole kovinkaan kypsän tuntuisia, ja niiden rinnalla on miltei itsepintaisen tuntuisia vihreiden karviaisten sekä herukan- ja nokkosenlehtien aromeja. 

Mausta erottuu kirsikkaa herukanlehtien sävyttämänä, sekä hieman hyvin tuoreen oloista boysenmarjaa. Suuhun jäävässä jälkimaussa on kuitenkin miellyttävää makeutta sekä yllättävänkin hyvä tasapaino. Maku on minusta tässä selvästi parempi kuin ainakin toistaiseksi jossain määrin raa’an tuntuinen tuoksu. Tämän viinin tulevaisuuden potentiaalia on vaikea arvioida, mutta kärsivällinen kellarointi voi epäilemättä lempeyttää tässä hetkessä karkean särmikästä olemusta huomattavankin paljon. 89

---

3. flight

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaux-St-Jacques 2014



Tuoreimmat vuosikerrat tulevat viimeisessä parissa, ja niistä tämän 2014:n tuoksusta erottuu heti ensi nuuhkaisulla viehättävä kirsikan sävy, jonka rinnalla on hieman vadelmaa sekä tasapainoista mineraalisuutta. Myöhemmin mukaan tulee vielä sopivat ripaukset salmiakkia ja lakritsia. 

Maku on hienosti tyylikäs ja tasapainoinen, vaikkakin sävyiltään suhteellisen tumma, mustikan ja tumman kirsikkaisuuden sopivasti täyttämä. Lopussa tuntuu viinin tiivis hapokkuus ja kevyt annos tanniineja. Klassisen tyylikäs ja tasapainoinen viini, joka on hyvää jo nyt tässä viisivuotisikkunassaan, mutta varmasti kellaroimalle edelleen monipuolistuu ja paranee. 92

Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaux-St-Jacques 2015



Tuoksu on muihin Lavaux'ihin verrattuna yhä selkeästi hyvin nuori ja myös melko sulkeutuneen oloinen, vaikka hedelmäisyys onkin tiivistä ja laadukkaasti kypsyneen tuntuista: tuoretta hapokasta mansikkaa ja vadelmaa tasapainoisena duona, sekä toffeeta ja hieman varmaankin tammen tuomaa vaniljaisuutta siinä rinnalla. 

Mausta erottuu tuoksun mukaista muhkeaa hedelmäisyyttä, joka ei vielä tässä iässä anna itsestään kovinkaan paljoa. Hieman penkomalla erottuu kuitenkin punaisen ja tumman synteesinä kypsien mustikoiden ja punaisten herukoiden sävyä ja toffeeta niiden ohessa. Jälkimaussa on paljon sekä hapokkuutta että tanniinia: tämä on vähintään yhtä isojen mittojen viini kuin 2010, mutta ilman samaa eleganssia ainakaan vielä tässä elinkaarensa vaiheessa. 91

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Kesäisen sadepäivän tasting, mm. Jean-Marc Pillot Chevalier-Montrachet 2007 ja Chateau Rayas 1988

Sugot-Feneuil Blanc de Blancs Grand Cru 1982 magnum Tämän 100 %:sesti Cramant'n chardonnayta olevan viinin väri on ikäisekseen vaalea, ja avatessa kuuluu voimakas pihaus: kuplia kyllä löytyy. Tuoksussa tuntuu heti avattuna melko voimakkaasti reduktiivista savua ja paahteisen asfalttipien sävyä. Ne tasaantuvat nopeasti enemmän paahteisiksi leivän kuoren aromeiksi, ja edelleen tasapainoisten ja yhä huomiota herättävän nuorekkaiden ja selväpiirteisten hedelmäsävyjen sekaan: vihreää omenaa, persikkaa, ananasta ja hentoista banaanin sävyä. Myös maussa on kunnolla hedelmää: omenaa, mangoa ja persikkaa, sekä niiden rinnalla helmeilevää savuista reduktiivisuutta, joka ei kuitenkaan tunnu päällekäyvältä. Lempeän sitruunainen jälkimaku maistuu suussa pitkään ja siinä rinnalla tuntuu hieno tyylikäs hapokkuus, joka ei tämän satoisan, lämpimän vuoden viineissä ole aina itsestäänselvyys. Tämä viini ja pullollinen olisi kestänyt kellarointia vielä pitkään, mutta on vaikea keksiä, mitä aika

Suuri 2002-tasting, toinen näytös

Vuosikerran 2002 samppanjoiden testaaminen jatkui toukokuussa 2016 toisella täyslaidallisella vain runsas viikko ensimmäisen istunnon jälkeen. flight 1 G.H. Martel & Co. Millésime Blanc de Blancs 2002 Tuoksussa on toffeeta, voita ja lämmintä paahdetta sekä ripaus vaniljaa - sävyt tuntuvat turhan kosiskelevilta ja ehkä jotenkin ylikypsiltä. Maku on suhteellisen yksinkertainen, sitruunasoodamainen: hapokkuus on sinänsä tasapainoista, mutta jälkimaku on hiukan kirpeä. Melko mitäänsanomaton kokonaisuus. 85 Champagne de Castelnau Millésime Blanc de Blancs 2002 Suhteellisen raikkaassa tuoksussa on sitruunaa ja sitruunan kuorta, hieman hasselpähkinää ja aavistus kermaa. Maussa on kypsähköä sitruunaa ja lempeää kukkaisuutta. Jälkimaussa tuntuu sitruunan kuoren sävy ja viinin hyvä hapokkuus. Melko yksinkertainen, mutta muuten kaikin puolin siisti ja miellyttävä kokonaisuus. 88 Paul Goerg Brut Millésime 2002 Tämä on tuoksultaan kahta edellistä viiniä varautuneempi ja