Siirry pääsisältöön

Weingut Keller Abtserde 2014 + kiva Auslese

Weingut Keller Abtserde Riesling GG 2014

Maistettu dekantoimatta mutta nautittu kiireettä. Tasapainoisesta, hillityn tyylikkäästä ja aika monipuolisesta tuoksusta erottuu kypsähkön sävyistä vihreää omenaa, nektariinia, hieman tuoretta päärynää, maltillista mineraalisuutta sekä vaaleiden herukoiden aromia.

Maku on mukavan pyöreän hedelmäinen: selvästi erottuvaa keltaista omenaa, tuoretta päärynää sekä sopivat sipaukset tuoreita mangon ja persikan sävyjä. Lisänä tuntuu aavistus kukkaisuutta, sekä tarmokasta, lempeän hapokkuuden säestämää mineraalisuutta. Mukavan mehukkaan ja herkullisen pitkän jälkimaun ohessa tuntuu ripaus limen ryydittämää terävyyttä - muuten viini on sävyiltään pyöreä ja tuntuu jo suhteellisen kehittyneeltä nyt. Valmiimpi, mutta samalla myös mitoiltaan ja konsentraatioltaan numeroa pienempi viini kuin 2015 Abtserde: oikein hyvä viini joka tapauksessa, ja muutama vuosi lisää kellaria voisi olla tällekin vielä ihan paikallaan. 93

Toni Jost Hahnenhof Bacharacher Hahn Riesling Auslese 2015

7,5 % alkoholia, kuulemma satakunta g/l jäännossokeria. Täyteläisen aromaattisesta tuoksusta erottuu kypsää aprikoosia, persikkaa, tuoretta viikunaa, häivähdys pomeranssinkuorta, ripaus mantelia, sekä hienovaraista savuun verhottua petrolin sävyä.

Siistin selväpiirteisessä maussa on tuoksun mukaista persikkaa, rinnallaan mangoa sekä passionhedelmän pirteää sävyä. Jälkimaku on raikkaan hapokas ja hunajan sekä keveän sitruunan miellyttävästi sävyttämä. Hellepäivään osuvasti keveän makeuden ja sopivan raikkauden mukavasti yhdistävä viini. 91

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Kesäisen sadepäivän tasting, mm. Jean-Marc Pillot Chevalier-Montrachet 2007 ja Chateau Rayas 1988

Sugot-Feneuil Blanc de Blancs Grand Cru 1982 magnum Tämän 100 %:sesti Cramant'n chardonnayta olevan viinin väri on ikäisekseen vaalea, ja avatessa kuuluu voimakas pihaus: kuplia kyllä löytyy. Tuoksussa tuntuu heti avattuna melko voimakkaasti reduktiivista savua ja paahteisen asfalttipien sävyä. Ne tasaantuvat nopeasti enemmän paahteisiksi leivän kuoren aromeiksi, ja edelleen tasapainoisten ja yhä huomiota herättävän nuorekkaiden ja selväpiirteisten hedelmäsävyjen sekaan: vihreää omenaa, persikkaa, ananasta ja hentoista banaanin sävyä. Myös maussa on kunnolla hedelmää: omenaa, mangoa ja persikkaa, sekä niiden rinnalla helmeilevää savuista reduktiivisuutta, joka ei kuitenkaan tunnu päällekäyvältä. Lempeän sitruunainen jälkimaku maistuu suussa pitkään ja siinä rinnalla tuntuu hieno tyylikäs hapokkuus, joka ei tämän satoisan, lämpimän vuoden viineissä ole aina itsestäänselvyys. Tämä viini ja pullollinen olisi kestänyt kellarointia vielä pitkään, mutta on vaikea keksiä, mitä aika

Suuri 2002-tasting, toinen näytös

Vuosikerran 2002 samppanjoiden testaaminen jatkui toukokuussa 2016 toisella täyslaidallisella vain runsas viikko ensimmäisen istunnon jälkeen. flight 1 G.H. Martel & Co. Millésime Blanc de Blancs 2002 Tuoksussa on toffeeta, voita ja lämmintä paahdetta sekä ripaus vaniljaa - sävyt tuntuvat turhan kosiskelevilta ja ehkä jotenkin ylikypsiltä. Maku on suhteellisen yksinkertainen, sitruunasoodamainen: hapokkuus on sinänsä tasapainoista, mutta jälkimaku on hiukan kirpeä. Melko mitäänsanomaton kokonaisuus. 85 Champagne de Castelnau Millésime Blanc de Blancs 2002 Suhteellisen raikkaassa tuoksussa on sitruunaa ja sitruunan kuorta, hieman hasselpähkinää ja aavistus kermaa. Maussa on kypsähköä sitruunaa ja lempeää kukkaisuutta. Jälkimaussa tuntuu sitruunan kuoren sävy ja viinin hyvä hapokkuus. Melko yksinkertainen, mutta muuten kaikin puolin siisti ja miellyttävä kokonaisuus. 88 Paul Goerg Brut Millésime 2002 Tämä on tuoksultaan kahta edellistä viiniä varautuneempi ja