Les Barres on muutamastakin syystä mielenkiintoinen extra brut -palstaviini: pullon sisältö on 100 % pinot meunieria, ja se on etiketin mukaan tehty 60-vuotiaiden ja viinikirvalta säästymisen vuoksi varttamattomien viiniköynnösten rypäleistä. Vaikka kylänä onkin suhteellisen tuntematon Merfy, on Les Barres eräiden mielipiteiden mukaan ainakin meunierin suhteen yksi Champagnen hienoimmista palstoista. Tässäpä siis meunier-viini, jonka tekemisen lähtökohdat ovat eri rypäleestä huolimatta ainakin paperilla hyvin samanlaiset kuin Bollingerin VVF:n.
Viinin tuoksu on vähän vaisu, vaikka vaimeita sävyjä irtoaakin yrittämällä suhteellisen monipuolisesti: sitruunaa, banaania, vehnäjauhoja ja jopa vähän mustaherukkaa. Toki viinin lämpeneminen lasissa auttaa myös - tätä viiniä ei todellakaan kannata jäähdyttää liikaa. Maun erottuvimmat hedelmäelementit ovat ananas ja appelsiini, mutta päällimmäisimpänä suussa hallitsee terävä ja hennon katkera kirpeys. Tämä siitä huolimatta, ettei hapokkuus kokonaisuutena tunnu erityisen kovalta. Jälkimaku ei sekään ole erityisen pitkä.
Takaetiketin mukaan viinin voi dekantoida, ja toimenpide olisikin tässä tapauksessa voinut parantaa juoman välitöntä nautittavuutta. Itse ratkaisin asian lipittelemällä viiniä parin päivän ajan jääkaapista käsin. Tuoksu avautui vähän paremmin ja makuun tuli ripaus lisää viinillisyyttä, mutta ei tämä mihinkään suureen kukkaan ajankaan kanssa puhjennut.
Ennen lopullisempaa arviota Les Barresin potentiaalista pitäisi varmasti saada maistaa jotain toistakin vuosikertaa. Tämän yhden perusteella en ole suunnattoman innostunut, sillä Vouette & Sorbéen nollaseiskat ovat olleet tätä selvästi parempia ja toisaalta meunier-viineistä Prevostin Beguines ainakin -09:nä on sekin tätä nautittavampi. 86
Kommentit
Lähetä kommentti