Pierre Gimonnet & Fils on bdb-samppanjastaan tunnettu viljelijä-tuottaja Cuis'n premier cru -kylästä, ja sillä on tarhoja oman kylän ohella myös Chouillyssa ja Cramantissa. Malolaktinen käyminen kuuluu kaikkien viinien osalta asiaan, mutta tammessa käyttäminen missään viinin teon vaiheessa sen sijaan ei. Collection on Gimonnet'n hienoin viini, ja se pullotetaan normaalisti pelkästään magnumeihin: Ilmeisen kertaluonteisesti vuodelta 2002 tehtiin kuitenkin myös runsaat 20 000 normipulloa Special Club de Collection -nimikkeellä ja "pelkkä" Special Club jäi tältä vuodelta kokonaan väliin.
Magnumin cru-koostumus on ilmeisesti hiukan normipullosta eroava ja dosage aavistuksen matalampi, eli täysin identtisistä viineistä ei ole kyse. Normipullon osalta kylät jakautuvat seuraavasti: 54 % Cramantia (vanhimmat köynnökset istutettu vuonna 1911!), 31 % Chouillya ja 15 % Cuis'ta. Melko tasapainoisesta jakaumasta voinee päätellä sen, etteivät varsinaiset monocru-samppanjat ole Gimonnet'n veljesten arvohierarkiassa ylimpänä - myös esimerkiksi vieilles vignes -tyyppinen puhdas Cramant-viini kävisi taatusti kaupaksi ilman erityisiä markkinointiponnisteluja.
Omat aikaisemmat kokemukseni Gimonnet'n viineistä ovat hyvin positiivisia, eikä innostusta ole ainakaan laimentanut viinien laatuun nähden hyvin kohtuullinen hinta. Tätä lauantai-illan iloksi avattua pullotetta olen maistanut viimeksi reilu kaksi vuotta sitten, ja onnekseni pari pulloa jäi nyt korkatun jälkeenkin kaapin perukoille ikääntymään.
Tässä viinissä on voimakas ja suoraviivaisen hedelmäinen tuoksu: lähinnä vihreää omenaa, mutta myös ananasta ja häivähdys hunajamelonia. Hedelmäisyyden rinnalla tuoksua monipuolistavat hento paahteisuus, vieno piikiven aromi sekä häivähdys pikkuleipiä ja keksejä.
Maku on kristallinkirkas ja tyylipuhdas: limeä, omenankuorta, greippiä ja vähän päärynääkin. Hapokkuutta on reilusti, mutta se saattelee viiniä suussa miellyttävän tasapainoisesti, vain jälkimaussa tuntuu kevyttä kirpeyttä. Kokonaisuus on tosiaan tekijöiden tavoitteen mukaisesti keväisen raikas ja kauniin puhdaspiirteinen - tällaista viiniä olisi tammikypsytyksellä hankala saada aikaan. Koska viinin tasapaino on jo nyt näin hyvä, kehitystoiveet lisäkypsytystä varten kohdistuvat ensisijaisesti hedelmäisyyden runsautumiseen ja aromien monipuolistumiseen. Viime kertaan verrattuna viiniin on tullut ripaus paahteisuutta ja aavistus pyöreämpää hedelmää. Täyteen kypsyyteen tällä on kuitenkin edelleen monta vuotta (ja pistettä) matkaa. 92
Kommentit
Lähetä kommentti