flight 1
Pierre Ponnelle Clos de Vougeot 1953
Viini on tuoksultaan kolmikon varautunein, mutta tässäkin on ikä huomioiden jäljellä melko mukavasti hedelmäisyyttä. Sävyinä on punaisia marjoja, parafiinia ja nahkaa, sekä selvähköä mutta kuitenkin hallinnassa pysyvää VA:n vivahdusta. Maussa on savua ja makeita punaisia marjoja lähinnä mansikat mieleen tuoden. Lopussa hapokkuus tuntuu melko terävänä, ja viini etikoituu lasissa melko nopeasti. Viini oli parhaimmillaan vastakaadettuna, ja pari ensimmäistä kulausta olivatkin ihan mainioita – pisteet niiden perusteella. 92
Domaine Charles Noellat Vosne-Romanée Les Genevrières 1976
Tämän viinin tuoksussa on tummaa marjaisuutta mustaherukan ja boysenmarjan sävyissä, mutta myös hiukan puolukkaa. Lisänä on vielä mukavaa maanläheisyyttä ja mineraalisuutta; tämä ei tunnu niin makean oloiselta kuin erän muut viinit. Maku on selvästi kolmikon nuorekkain ja tuorein: punaherukkaa ja niiden karoja (rypäleet käytetty rangat mukana?) sekä kevyttä kirsikkaisuutta. Jälkipuolella erottuu kevyttä tanniinisuutta, mutta muuten kokonaisuus on varsin sileä ja tasainen, jopa suorastaan hiukan tasapaksu. Miellyttävä ja lasissa hyvin kestävä viini joka tapauksessa. 92
Domaine de la Pousse d'Or Volnay 1er Cru Clos de la Bousse d'Or 1964
Vieraan mukanaan kiikuttamalle yllätyspullo nro 2:lle oli kuin tilauksesta sopiva paikka tähän flightiin: viini on ilahduttavan hyvässä kunnossa, ja nousee tasaisessa kolmikossa lopulta aavistuksen muiden yläpuolelle selkeiden aromiensa ja hienostuneisuutensa ansiosta. Tuoksun elementtejä ovat kirsikka, viikunahillo ja salmiakki. Maku taas sävyttyy mustikoilla, havupuulla, mullalla ja mukavalla mineraalisuudella. 93
flight 2
J-F Mugnier Chambolle-Musigny Premier Cru Les Fuées 2006
Kakkoserän kolmikko vietti dekantterissa 1,5 h ennen maistamista. Tämän ensimmäisen, tummanpuhuvan värisen viinin tuoksussa on boysenmarjaa, mukavaa raikasta luumun aromia ja tummia kypsiä kirsikoita. Maku on mehukas ja maukas punaisten marjojen sekä hedelmien jopa hivenen trooppisissa sävyissä. Tuoksu on tässä viinissä makua moniulotteisempi, mutta kokonaisuutena tämä kymmenvuotias burgundi on silti suorastaan hurmaavan nautittava viini nyt. 93
Domaine Méo-Camuzet Clos de Vougeot Grand Cru 2002
Tämänkin viinin väri on tumma, ja tuoksu on kolmikon selvästi varautunein: hillittyä maanläheisyyttä ja mineraalia, mustetta ja ripaus mustikoita. Maussa on multaa ja tummia marjoja sekä tiukkaa mineraalia, jälkimaussa tuntuu melko vahva hapokkuus ja reilu annos vielä talttumattomia tanniineja. Tässä viinissä on kolmikosta ehkä eniten kypsytyspotentiaalia, mistä kielii sekin, että viimeinen tilkka varsinaisen pruuvin jälkeen on lasissa jo ensituntumaa selvästi mukavammin avautunut ja tasoittunut. Jälkimaussa on silti edelleen sellaista grand cru -joukossa kakkoskategorian terroirin karkeaa tuntua, joka ei tästä varmasti oleellisesti hienostu ajankaan kanssa. 92
Domaine Trapet Pere & Fils Chambertin Grand Cru 2000
Kolmikon vanhinkin viini on tumma värisävyltään, mutta lämminpiirteinen tuoksultaan: parafiinia, hieman tallia ja aivan aavistus brettiä. Maku on varsin runsas, punaisten marjojen, karhunvatukan, nahan ja mineraalisuuden sävyttämä. Jälkimaku on pitkä ja vuosikerta huomioiden yllättävänkin hapokas; tässä viinissä maku on muutenkin selvästi tuoksua hienostuneempi. Ehkä kenties juuri vuosikerrasta johtuen ei minusta kokonaisuutena silti aivan maineikkaan palstansa veroinen viini. 92
flight 3
Domaine Louis Jadot Chambertin-Clos de Bèze Grand Cru 1993
Tämä viimeinen erä sai dekantoitua runsaan tunnin ennen maistamista. Kolmikon väriltäänkin tummimman viinin syvässä tuoksussa on mustikkaa, mustetta, kypsiä mutta ei yhtään ylikypsiä luumuja ja hiukan kahvia. Maussa on kahvia, mausteisuutta ja suhteellisen tukevaa, nektariiniin vivahtavaa hedelmäisyyttä. Tasapainoinen, maukas ja hyvin viimeistellyn tuntuinen viini, johon muutama lisävuosi kellarissa voisi kehittää vielä ripauksen lisää kompleksisuutta. 94
Comte Armand Pommard Premier Cru Clos des Epeneaux 1990
Tuoksu on tässä viinissä kolmikon yksinkertaisin. Runsautta ja rotevuutta on toisaalta selvästi eniten, ja hyvin erottuva lantainen häivähdys vielä korostaa poikkeavaa vaikutelmaa. Maku on huomattavan tiukka, vielä tässäkin iässä suorastaan kireähkön marjainen karpalon ja puolukan sävyissä. Jykevää voimaa ja painokkuutta kyllä löytyy, mutta mahtaakohan tämä siistiytyä ja siloittua kunnolla pitkänkään ajan kuluessa? 92
Mommessin Clos de Tart Grand Cru 1993
Ensivaikutelma tuoksusta on erän monimuotoisin: lakritsia, lämmintä tiiltä, ripaus tyylikästä multaista maanläheisyyttä ja häivähdys nahkaa. Maku on varsin täyteläinen ja täynnä boysenmarjaa sekä kypsää vadelmaa, mutta myös eniten veriappelsiinin mieleen tuovia punaisten hedelmien sävyjä. Kokonaisuus on nyt hyvin sopivaksi kypsynyt ja nautittava – pienellä marginaalilla paras illan yllättävänkin tasaisesta punaisten burgundien joukosta. 94
Kommentit
Lähetä kommentti