1. flight
Viinit dekantterissa noin tunnin ennen maistamista. Puolisokko kolmikko, jonka järjestys oli tällä kertaa helppo asetella oikein kohdalleen.
---
2. flight
Tämäkin reilu tunti ennen maistamista dekantoitu kolmikko puolisokkona, eikä arvaus ollut tuttujen tekijöiden viineistä huolimatta ollenkaan hyvä: veikkasin Bachelet'a Dugat-Py:ksi, Dugat-Py:n Rousseauksi ja Rousseaun Bachelet'ksi.
Maussa on samoin hieno tasapaino, se on nuorekkaan mutta muikean konsentroituneen mustikan ja boysenmarjan tummasävyisen marjaisuuden täyttämä. Siinä rinnalla on reilu annos mineraalisuutta ja pitkä jälkimaku tiiviin hapokkuuden ja tanniinien ripauksen kyydittämänä. Kauniiden sävyjen ja tasapainoisen tyylikkyyden vuoksi veikkaus oli tosiaan Rousseau - tämä viini on erittäin hyvä jo nyt, mutta lisävuodet kellarissa tuonevat tähänkin vielä lisää kypsyyttä ja nyansseja. 94
Viinit dekantterissa noin tunnin ennen maistamista. Puolisokko kolmikko, jonka järjestys oli tällä kertaa helppo asetella oikein kohdalleen.
(Domaine) Louis Jadot Gevrey-Chambertin Premier Cru Clos Saint Jacques 1989
Viinin väri on reunalta kevyesti rusehtava. Tuoksu on tasapainoinen ja kypsän tuntuinen, mutta ei kovinkaan voimakas: aromeina erottuu keveähkösti kypsää kirsikkaa ja boysenmarjaa. Jo hyvin pyöristyneessä, korkeintaan keskitäyteläisessä maussa on kypsää puolukkaa ja punaherukkaa, sekä hieman viikunan ja toffeen sävyjä siinä rinnalla. Jälkimaku on lyhyehkö, siinä tuntuu vielä asiallinen ripaus hapokkuutta. Mukavasti juotava, täysin kypsä ja tasapainoinen viini, mutta ehkä samalla hiukan geneerisen tuntuinen, ja ilman säväyttävää intensiteettiä tai poikkeuksellisia detaljeja. 92Domaine Faiveley Latricieres-Chambertin Grand Cru 1999
Tämä viini on selvästi korkkivikainen. -Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996
Tuttu viini viime syksyltä, ja siksi meni nyt pruuvissa aika pienellä paneutumisella: Tuoksusta erottuu terävää ruudin ja salmiakin sävyä sekä lähinnä boysenmarjan tyyppistä tummaa marjaisuutta. Maku on samassa teemassa tuoksun kanssa, ja jättää varsinkin kypsän Jadot'n rinnalla hyvinkin nuorekkaan vaikutelman, jota tietysti vuosikerran mukainen tiukka hapokkuus edelleen korostaa. Piirun vähemmän kehittyneen oloinen pullollinen kuin viimeksi, tai sitten aikaa lasissa oli liian niukasti: pari jäljellä olevaa pulloa täytyy yrittää jättää vielä toviksi kellariin kesyyntymään lisää. 91---
2. flight
Tämäkin reilu tunti ennen maistamista dekantoitu kolmikko puolisokkona, eikä arvaus ollut tuttujen tekijöiden viineistä huolimatta ollenkaan hyvä: veikkasin Bachelet'a Dugat-Py:ksi, Dugat-Py:n Rousseauksi ja Rousseaun Bachelet'ksi.
Domaine Bachelet Charmes-Chambertin Grand Cru Vieilles Vignes 2001
Tuoksu on voimakkaan särmikäs, ja tuntuu tyyliltään olevan suorahkoa jatkoa edellisen flightin Mortet'lle. Tämä nopea ajatus johtaakin identiteetin arvauksen aivan väärille urille: jos asiaa olisi ajatellut toisesta kulmasta, olisi voinut myös muistaa, että oikeastaan hyvin tämänlainen on sävyiltään juuri Bachelet'n hieno Charmes (1988) kahdesti aiemmin maistettuna ollut. Erottuvina ja varsin tyylikkäinä aromeina on siis lakritsia, mustikkaa ja boysenmarjaa, rinnallaan ripaus ruudin sävyttämää mineraalisuutta.
Maku tuntuu suhteellisen kypsältä viikunan, eukalyptuksen ja lakritsin sävyissä, mutta jälkimaussa on yhä reilu annos hapokkuutta ja tanniiniakin. Tämä vahvapiirteinen viini on oikein maukas jo nyt, mutta lisäkellarointi tuonee tähän lisää pehmeyttä ja varmasti myös vielä hiukan nykyistä paremman tasapainon. 93
Maku tuntuu suhteellisen kypsältä viikunan, eukalyptuksen ja lakritsin sävyissä, mutta jälkimaussa on yhä reilu annos hapokkuutta ja tanniiniakin. Tämä vahvapiirteinen viini on oikein maukas jo nyt, mutta lisäkellarointi tuonee tähän lisää pehmeyttä ja varmasti myös vielä hiukan nykyistä paremman tasapainon. 93
Domaine Dugat-Py Mazis-Chambertin Grand Cru 2001
Viinin väri on kolmikon tummanpuhuvin (ehkäpä oikean identiteetin olisi voinut päätellä jo pelkästään tästä). Tuoksu on voimakas, mutta samalla tasapainoisen ja tyylikkään tuntuinen: maukasta kirsikan aromia, mineraalisuutta ja jo alkavaa hyvälle kypsyneelle burgundille tyypillistä lehtikarikkeen sävyä.
Maussa on samoin hieno tasapaino, se on nuorekkaan mutta muikean konsentroituneen mustikan ja boysenmarjan tummasävyisen marjaisuuden täyttämä. Siinä rinnalla on reilu annos mineraalisuutta ja pitkä jälkimaku tiiviin hapokkuuden ja tanniinien ripauksen kyydittämänä. Kauniiden sävyjen ja tasapainoisen tyylikkyyden vuoksi veikkaus oli tosiaan Rousseau - tämä viini on erittäin hyvä jo nyt, mutta lisävuodet kellarissa tuonevat tähänkin vielä lisää kypsyyttä ja nyansseja. 94
Domaine Armand Rousseau Ruchottes Chambertin Grand Cru Clos des Ruchottes 2001
Tämän viinin tuoksu on erityisesti aluksi hieman vaisun tuntuinen kahteen muuhun verrattuna, ja niinpä se keveimpänä ja ehkä kuitenkin yksinkertaisimpana jää lähdössä hieman toisten varjoon. Kaikki erottuvat aromit ovat kylläkin miellyttäviä: granaattiomenaa ja varsin mukavan kypsää punaista herukkaa, sekä hieman turvemullan sävyä ja ripaus mineraalisuutta.
Maku on samoin pehmeä ja melko valmiiksi kypsyneen tuntuinen hapokkaiden kirsikoiden ja maukkaiden punaherukoiden sävyttämänä. Hedelmän hento makeus kielii sen hyvästä kypsyydestä. Miellyttävä ja viimeistellyn tasapainoinen viini, mutta ei kovinkaan detaljikas, ja jää ilmaisuvoimaltaan aika selvästi kahden muun viinin jalkoihin. Jonkinlainen pettymys identiteetin paljastuttua minulle ja useimmille muille: ehkä se ei kuitenkaan johtunut niinkään viinin heikkoudesta, vaan enemmän Rousseaun domainen vuoksi oletusarvoisesti erittäin korkeiksi viritetyistä odotuksista sekä nyt rinnalla olleiden viinien suhteellisesta suurempiäänisyydestä. 93
Kommentit
Lähetä kommentti