Siirry pääsisältöön

1988-1990-pruuvi: kolmas erä


Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1988 magnum

Pruuvin tällä kertaa ainoan magnum-pullosta kaadetun viinin väri on selvästi vaaleampi kuin kaksi vuotta nuoremman, normaalipullossa kypsyneen vertailuparinsa. Henriotille tuttuun tapaan tämä on hurmaavan kaunis ja tasapainoinen viini, jonka tuoksun rikkaista vivahteista voi poimia paahtovanukasta, cashewpähkinää, marenkia, voita ja hienostuneen kantarellimaisen sienen aromin.

Maussa on omenaa, lakritsia ja ruusumainen, hieno ja hento kukkainen sävy. Hapokkuus on lempeän sitruunaista ja vähän vihreän tuntuista, tämä on selkeästi yksi illan aivan nuorekkaimpia ja tulevaisuutta ajatellen potentiaalisimpia viinejä. Nautittava ja herkullinen, monen maistajan mielestä jopa illan paras samppanja, joka omassa arviossani ainakin näin magnumista kaipaisi vielä lisävuosia pullossa kypsyäkseen täyteen loistoonsa. Tai sitten arvioin tätä liiankin tiukasti kruginväristen silmälasien läpi, sillä eipä saman vuosikerran Krugkaan merkittävästi enempää ikääntymisen merkkejä osoittanut. Kaikeksi onneksi kumpiakin löytyy yhä omasta kellarista, joten pitänee sopia vertaileva uusintatapaaminen kolmistaan, vaikkapa johonkin kymmenen vuoden päähän... 94


Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1990

Runsaat hedelmäsävyt enimmäkseen sivuuttuvat tämän viinin tuoksussa, jossa on kypsää paahteisuutta, ruutia, maltillisesti kermaa ja kahvia sekä vielä salmiakkiin taittuva, samppanjalle epätyypillisempi vivahde. Tämä tuntuu varsinkin tuoksunsa perusteella täysin kypsältä - niin, että välillä tästä aistii jo alkavan oksidoitumisen ensimmäisiä merkkejä. 

Sama hienoinen aavistus oksidoitumisesta lymyilee maussakin, mutta päällimmäisenä suussa tuntuu silti mukavalla tavalla muhevan kypsä omenainen hedelmäisyys, jota kannattelee hyvä, makuun täysin integroitunut hapokkuus. Alkavasta ikääntymisestään huolimatta viini pysyy minusta kokonaisuutena vielä hyvin kasassa ja nautittavana, varsinkin kun maku on tuoksua jonkin verran raikkaampi. Jos näitä löytyisi omasta kellaristani lisää, kiirehtisin kyllä ainakin tämän pullollisen perusteella jäljellä olevienkin korkkaamista. 92

Krug 1988

Tässä on kerta kaikkiaan klassinen ja tasapainoinen huippusamppanja! Tuoksussa on kypsää ananasta, maukasta kypsän punaposkista omenaa, liljaa, crème brûléeta, hienoa vaniljakiisseliä ja juuri uunista tullutta omenapaistosta. Kaikki nämä sävyt erottuvat nenään kertakaikkisen hienoina ja viimeisteltyinä.

Maussa on ainakin tilliä, vaaleapaahtoista kahvia ja briossia; hedelmäisyys on eninnä runsaan omenaisuuden hallitsemaa. Suussa tuntuva talolle tuttu, kevyesti oksidatiivinen leima, "krug-parfyymi", on tässä ehkäpä keskimääräistä Krugia hennompi korostaen viinin jättämää klassisen tyylikästä vaikutelmaa. Lopulta, Krugille tutusti ja vuosikerran ilmeinen luonne huomioiden, viinin hapokkuus suorastaan jysähtää suuhun jättäen jälkeensä todella pitkän, sitruunaisen jälkimaun. Tämä viini elää varmasti vielä vuosikymmeniä, mutta kaikki legendan ainekset ovat silti kasassa jo nyt. 97

Krug 1990

Krugin viini-vuosikertapari muistuttaa kuudesta pruuvatusta duosta selvästi eniten toisiaan, vaikka vuosikertojen erilaiset ominaispiirteet ovat toki näissäkin melko ilmeiset. Ysikymppisen tuoksussa on ananasta, tummaa nugaata ja hienostunutta hunajaisuutta. Maku on ennen kaikkea eksoottisen hedelmäinen: ananasta, mangoa, passionia, sekä loppusilauksellisen verran paahteisuutta ja hasselpähkinää.

Krug vuosimallia -90 on runsas ja roteva siinä missä -88 on kirkas ja klassinen. Hapokkuus on toki tässäkin jykevää tekoa, mutta ei silti niin voimakasta eikä sitruunaista kuin kasikasissa, siinä missä Krugille tyypillinen oksidatiivinen, tammikypsytyksen tuoma leima tuntuu olevan enemmän läsnä varsinkin viinin jälkimaussa. Nautittavuus on joka tapauksessa parasta luokkaa tässä ailahtelevasti kehittyneen vuosikerran kirkkaassa tähdessä: viinissä on jo hienoa kypsyyden tuntua ilman mitään ennenaikaisen tai lähivuosina uhkaavan alkavan oksidoitumisen merkkejä. 96


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pari jouluviiniä: VCC 1995 ja Denis Mortet En Champs 1996

Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip

Kesäisen sadepäivän tasting, mm. Jean-Marc Pillot Chevalier-Montrachet 2007 ja Chateau Rayas 1988

Sugot-Feneuil Blanc de Blancs Grand Cru 1982 magnum Tämän 100 %:sesti Cramant'n chardonnayta olevan viinin väri on ikäisekseen vaalea, ja avatessa kuuluu voimakas pihaus: kuplia kyllä löytyy. Tuoksussa tuntuu heti avattuna melko voimakkaasti reduktiivista savua ja paahteisen asfalttipien sävyä. Ne tasaantuvat nopeasti enemmän paahteisiksi leivän kuoren aromeiksi, ja edelleen tasapainoisten ja yhä huomiota herättävän nuorekkaiden ja selväpiirteisten hedelmäsävyjen sekaan: vihreää omenaa, persikkaa, ananasta ja hentoista banaanin sävyä. Myös maussa on kunnolla hedelmää: omenaa, mangoa ja persikkaa, sekä niiden rinnalla helmeilevää savuista reduktiivisuutta, joka ei kuitenkaan tunnu päällekäyvältä. Lempeän sitruunainen jälkimaku maistuu suussa pitkään ja siinä rinnalla tuntuu hieno tyylikäs hapokkuus, joka ei tämän satoisan, lämpimän vuoden viineissä ole aina itsestäänselvyys. Tämä viini ja pullollinen olisi kestänyt kellarointia vielä pitkään, mutta on vaikea keksiä, mitä aika

Peräkkäisiltä vuosilta

Savart Calliope 2007 Tuoksussa on vihreää omenaa, kevyesti voita ja vähän lämmintä, tummahkoa paahteisuutta mantelin sävyttämänä. Maku on tiiviin hedelmäinen: omenasävy on kirpeähkö mutta mukana on myös miellyttävä häivähdys trooppisuutta ja persikan tuntua. Jälkimaku on jykevä, melko hapokas ja tuhdin greippinen. Jälleen kerrassaan ryhdikäs viini Savartin valikoimasta, jota kelpaisi ja kannattaisi kyllä kypsyttää vielä muutama vuosi lisää.  88 José Michel 2006 Tuoksu on mutkattoman hedelmäinen ilman suurempaa eleganssia: punaista omenaa ja sen rinnalla kukkeampaa sävyä, kevyesti paahtoleipää ja häivähdys savuisuutta. Maussa kypsähkön hedelmäinen, hivenen makean hunajaisuuden sävyttämä linja jatkuu. Hapokkuus on suhteellisen kevyttä ja jälkimaku taittuu kirpeään sitruunaisuuteen sekä aavistukseen alkoholin tuntua. Meunierin suuri määrä tässä viinissä vuosikertaan yhdistettynä näkyy suhteellisena kypsyytenä ja melko suoraviivaisina sävyinä -- kokonaisuus on vuosikertasamppanja