Bistro Sinne Porvoossa tarjosi itsenäisyyspäivän aattona upeat puitteet ainutlaatuiselle samppanjaillalle. Päätarkoituksena oli Jacques Selossen tarhaviinien koko täyden sikspäkin pruuvaaminen, mutta nautinnon kohteena oli myös muuta Selossea sekä ennen kaikkea täysimittainen illallinen, jonka kanssa juotiin vielä muitakin kuin Champagnen ykköskulttiviljelijän viinejä. Lyhyesti tiivistettynä illan viineistä huono ei ollut yksikään, eikä ruoka kalvennut yhtään miltei hengästyttävän hienojen juomien rinnalla. Tapaamme taatusti uudestaan, sekä Sinne että Selosse!
Vieux Chateau Certan 1995 Viini on harmittavasti lievästi korkkivikainen. - Domaine Denis Mortet Gevrey-Chambertin En Champs Vieille Vigne 1996 Tämä burgundi korkkivikaisen VCC:n tilalle pikaisesti dekantterin kautta tarjolle. Tuoksu on varsinkin tuoreeltaan "punaisempi", enemmän gevreymäinen kuin aiemmilta kerroilta muistin: karpaloa ja terävähköä punaherukan sävyä, ripaus paprikaakin. Myöhemmin aromit tummentuvat, mukaan tulee boysenmarjaa ja lakritsia, sekä häivähdys kypsyydestä kielivää lehtikarikkeen sävyä. Maku on mukavan mehukas ja aika hapokkaasti marjainen: karhunvatukkaa, punaherukkaa, jopa hieman tuoreen mustaherukan sävyä. Jälkimaussa on sipaus suolaista salmiakkia, raudan sävyttämää mineraalisuutta sekä terävähkösti hapokkuutta. Mortet'lle tutusti jo näin kylätasolla varsin konsentroitunut ja samalla särmikkään rustiikkinen kokonaisuus. Hapokas kulmikkuus ei ole tästä parissa vuodessa juuri tasoittunut, mutta ehkä hedelmäisyyden paras terä on aavistuksen hiip...
Kommentit
Lähetä kommentti